COMUNICAT DE PRESĂ LA ZI ÎN AGRICULTURĂ

COMUNICAT DE PRESĂ
LA ZI ÎN AGRICULTURĂ

 

În aceste zile a început recoltatul orzului, judeţul Bihor fiind recunoscut cu un ridicat potenţial cerealier, categorie în care, pe lângă grâu, orzul ocupă un loc însemnat cu o suprafaţă de aproximativ 10 500 ha.
În urma evaluării în etapele de vegetaţie, estimările au indicat o producţie în jurul a 4 000 kg/ha însă, datorită lipsei precipitaţiilor din ultimele 2 luni se pare că aceste estimări nu vor fi atinse, producţiile obţinute fiind mai mici cu 20-25% iar nemulţumirea fermierilor este legată şi de preţul mic oferit pe piaţă.
Totodată, se fac ultimele pregătiri pentru a începe recoltatul rapiţei, în unele zone din judeţ acest proces fiind deja început, iar primele estimări indică o producţie care depăşeşte uşor media anilor anteriori apropiindu-se de 2 500 kg/ha, aceeaşi nemulţumire din partea fermierilor legată de preţul rapiţei, acesta fiind mult redus faţă de anii anteriori, fermierii făcând comparaţie cu anul 2012 care s-a ridicat spre cota de 2 lei/kg.

Doresc să fac precizarea că în aceste zile am făcut şi o evaluare a culturilor de primăvară, constatările fiind îngrijorătoare, în special la cultura de porumb care vizibil suferă de lipsa precipitaţiilor, situaţie pe care am comunicat-o în scris, atât prefectului cât şi ministrului agriculturii. Cantităţile de precipitaţii căzute în lunile aprilie, mai, până la data de 15 iunie 2014 fiind doar de 90,2 ml/m² comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2012, când s-a înregistrat 187,0 ml/m² şi din anul 2013, când s-a înregistrat 181,4 ml/m² luând în calcul că media anuală în judeţul Bihor este de aproximativ 650 ml/m². Îngrijorator este faptul că, dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitaţii care să refacă deficitul hidric din sol, culturile agricole vor avea de suferit.

 

Director executiv
Dr.ing. Nicolae HODIŞAN

 

Compartimentul de presă şi relaţii publice
Ing.Măntăluţă Luminiţa