Comunicat de presa

CONTROLUL REZIDUURILOR DE PESTICIDE - 2014

 

De la inceputul anului 2014 până la această dată , inspectorii poliţiei fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, au prelevat de pe raza judeţului Bihor un număr de 21 probe din grupa legume şi fructe din producţie internă, (ciuperci, ceapă verde, ridichi, salată verde, grâu, porumb, mazăre verde, dovlecel, tomate, fasole verde, caise, ardei, cireşe, prune vinete, pere) pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide conform Notei MADR nr. 159304/31.01.2014, în cooncordanţă cu Regulamentul Comunităţii Europene nr. 396/2005 şi a Planului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe, legume şi cereale.
Probe au fost prelevate din pieţe, depozitele producătorilor en – gros, supermarketuri şi producători agricoli, acestea fiind trimise pentru analiză la Laboratorul Zonal pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş. Analiza s-a realizat pentru un număr de 26 de substanţe active din produsele de protecţia plantelor utilizate în tratamentele fitosanitare cu ajutorul unei metode multireziduale.

Rezultatele buletinelor de analiză primite, nu au semnalat depăşiri ale limitelor maxim admise pentru pesticidele urmărite.

Pâna la sfârşitul anului anul 2014, conform Planului Naţional de Monitorizare aprobat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi remis în teritoriu, în judeţul Bihor se vor mai preleva încă 19 de probe ( fructe, legume şi cereale) din producţia autohtonă, cheltuielile fiind suportate din bugetul Ministerului Agriculturii.


Director executiv
Dr. Ing. Nicolae Hodişan