COMUNICAT DE PRESA

 

Nr. 3415 din  22.09.2015

Masuri pentru reducerea impozitelor din activitati agricole

                                                                                                                

                                                                                                              

Persoanele fizice care desfasoara activitati agricole, individual sau intr-o forma de asociere, beneficiaza conform Ordinului 2204/2015, de reducerea normei de venit, proportional cu pierderea inregistrata, in cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum inghetul, grindina, poleiul, inundatiile, ploaia abundenta, seceta, precum si a celor produse de animale salbatice, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a. Venitul net se stabileste pe baza de norme de venit;

b. Pierderea afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale, prevazuta la art. 72 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, din cadrul unei unitati administrativ-teritoriale;

  1. Persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica a depus formularul 221 ,,Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit”. In declaratie contribuabilii inscriu suprafetele destinate productiei agricole vegetale si efectivele de animale, fara a se lua in considerare pierderea inregistrata, ca urmare a evenimentelor prevazute la art. 73 alin. (7) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor se fac, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fara personalitate juridica, in acest scop a fost emis Ordinul Prefectului nr. 21/2015 privind constituirea comisiilor locale pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor la culturile agricole produse de seceta in anul 2015.

Toate primariile din judetul Bihor au fost instiintate de catre Directia pentru Agricultura Bihor in legatura cu aceste prevederi iar pe aceasta cale informam populatia care a suferit pierderi a productiei agricole, ca se poate adresa primariilor unde se va depune  o cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole urmand ca organul fiscal sa verifice daca sunt indeplinite conditiile prevazute de actul normativ, astfel incat persoanele pagubite sa beneficieze de reducerea impozitelor datorate activitatilor agricole.

 DIRECTOR EXECUTIV

Dr.ing. Nicolae HODISAN