A 2-a reuniune a proiectului, Ankara, Turcia
01.04-04.04 2013
In perioada 01 aprilie 2013- 04. aprilie 2013 a avut loc cea dea 2-a reuniune din proiectul LdV parteneriat “Determination of professional qualifications of employees in the dairy farming” la Ankara la sediul institutiei partenerului nostru International Agricultural Training Centre (UTEM).
Desfasurarea a vut loc conform programului comunicat cu 30 de zile inainte de acest eveniment.
La aceasta reuniune Directia pentru Agricultura Bihor a efectuat 5 mobilitati, specialisti din cadrul institutiei nostre. Au participat toti partenerii de proiect aprobati dupa cum urmeaza:
Partenerul din Germania este Akademikerbun e. V Hamburg – ONG, care are ca obiect de activitate formarea profesionala.
Partenerii din Turcia:
1. International Agricultural Training Center ANKARA – departament al Ministerului Agriculturii din Turcia,
2. Taşköprü agriculture, livestock, fisheries, and Society for the Protection of Cultural Values KASTAMONU - ONG cu obiect de activitate formarea profesionala a personalului din agricultura,
3. Central Union of Cattle Breeders of Turkey ANKARA – Asociatia crescatorilor de taurine din Turcia
Am fost asteptati la aeroport de partenerul nostru din Turcia UTEM iar dupa cazare si o scurta masa am discutat probleme generale despre desfasurarea intalnirii care va avea loc la Ankara.
A doua zi in sala de conferinte domnul director al UTEM, Ali Gul a deschis cea dea doua reuniune cu un discurs despre EU-LLP –Leonardo da Vinci, Educatia Vocationala, despre instrumentele invatarii nonformale si informale si rolul acestor programe in crearea si mentinerea legaturilor dintre formarea profesionala si sectorul productiv.
La aceasta reuniune a participat din partea Fundatiei Nationale a Calificarilor Vocationale din Turcia, domnul Haci Ali Ergolu care a expus progresul facut de Turcia in acest domeniu aratand succesle si greutatile pe care le intampina in aplicarea standardelor profesionale in domeniul fermelor de vaci cu lapte.
Dupa masa de pranz am inceput atelirul de lucru unde partenerul de la UTEM a prezentat materiale pregatite pentru aceasta intalnire referitoare la situatia fermelor de vaci de lapte din Turcia, efective existente, dificultati in ceea ce priveste calificarea personalului din acest sector precum si dezvoltarea standardelor de pregatire profesionala in conformitate cu Cadrul National al Calificarilor (NQF) si incadrarea acestora in Cadrul European al calificarilor(NQF) in special nivelurile de pregatire NQF 2, 3, si 4 acolo unde se situeaza angajatii din sectorul de crestere a vacilor de lapte..
Atelierul de lucru a continuat si a doua zi unde Romania si Gemania au prezentat materialele pregatite pe aceeas tematica din prima zi.
Dupa ce fiecare partener a expus situatia calificarilor profesionale din fermele de crestere a vacilor de lapte din tara lui, s-a facut o analiza a bunelor practici folosite de fiecare tara partenera unde am fost de acord in unanimitate ca sistemul de calificare din Germania poate fi luat ca o buna practica in acest domeniu.
Dupa masa de pranz ne-am deplasat la sediul Cattle Breeder’s Association of Turkey, asociatie are ca membrii fermieri care detin peste 60% din efectifele de vaci cu lapte ale Turciei. Dr. Onur Sahim vicepresedintele acestei asociatii nea prezentat situatia curenta a vacilor de lapte in Turcia, date statistice in ceea ce priveste vacile de lapte precum si a calificarilor profesionale ale angajatilor din acest sector.
In data de 4 aprilie 2013 gazdele noastre de la UTEM ne-au insotit intr-un tur al orasului
unde am putut vizita obiective culturale si turistice. Ankara este un oras foarte frumos. dupa masa ne-am reunit pentru a face o analiza a intalnirii de la Ankara si a stabili urmatorii pasi ai proiectului.
Coordonator proiect pentru Romania
Teodor Popovici