A patra reuniune de proiect din Oradea/Romania
29 octombrie -01 Noiembrie 2013,
http://www.bihon.ro/schimb-de-bune-practici/1348955
http://www.bihon.ro/fabrica-de-lapte-din-bihor-model-pentru-turci/1349893
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Oradea/Stiri/Tehnica+procesarii+laptelui+dupa+norme+europene+studiata+de+turc
Reuniunea a IV-a din cadrul proiectului ”Determination of profesional qualifications of employees in dairy farming” are loc in Romania, la Oradea, in perioada 29 Octombrıe -01 Noıembrıe 2013. In data de 28 Octombrıe 2013, delegatiile partenere in cadrul acestui proiect sunt preluate de la Aeroportul din Budapesta si transportate in Romania, la Oradea, unde sunt cazati. La ora 19,00 are loc intalnirea tuturor membrilor acestui proiect, intalnire in care Directia pentru Agricultura Bihor, in calitate de organizatie gazda ureaza Bun venit tuturor participantilor dupa care li se prezinta programul pe toata perioada acestei sesiuni a proiectului.
Octombrıe 29, 2013
Reuniunea are loc in sala de sedinte a Dırectıei pentru Agrıcultura Bıhor cu primirea participantilor si deschiderea propriu-zisa a lucrarilor. In deschıdere d-nul ıng. Popovıcı Teodor, coordonatorul proiectului pentru Romania prezintă programul care se va desfasura pe intreaga perioada a intalnirii din cadrul proiectului. D-nul director executiv al institutiei, dr.ing. Nicolae Hodisan face o scurta prezentare in care subliniaza rolul si atributiile acesteia in cadrul Ministerului pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala in cadrul judetului Bihor. De asemenea dansul a prezentat si situatia efectivelor de vaci cu lapte la nivelul judetului, precum si nivelul pregatirii profesionale a angajatilor din acest domeniu. In continuare se discuta temele propuse, de la ora 12,00 are loc pauza de masa, urmand ca la ora 14,00 sa inceapa sesiunea de prezentare a materialelor, discutiile si sugestiile pe aceste teme.
Printr-un scurt discurs Mr. Teodor Popovici din partea Directiei pentru Agricultura Bihor deschide cea de a 4 a reuniune de lucru a proiectului “Determination of professional qualifications of employees in dairy farming” care se desfasoara in Sala de sedinte a Directiei pentru Agricultura Bihor.
Din partea Directiei Pentru Agricultura Bihor, d-nul ing. Popovici Teodor, in prima parte, iar apoi d-na Mraz Camelia prezintă “First Results of the Functional Analysis Study of Romanian Dairy Sector Employees”. Reprezentantii celorlalte delegatii, Turcia si Germania, adreseaza intrebari referitoare la tema discutata pentru clarificarea diverselor aspecte in ceea ce priveste standardele ocupationale din materialul prezentat.
Mr. Rudiger Wolf, din partea delegatiei Germaniei, prezinta “First Results of the Functional Analysis Study of German Dairy Sector Employees”, cu tema comparativa “Education topics for milker in Germany, Romania and in Turkey”, punand accent pe necesitatea pregatirii teoretice si practice a angajatilor din sectorul de crestere a vacilor de lapte si subliniind faptul ca plata muncitorilor in Germania depinde de performanta muncii.
Mr. Bülent Sezer din partea International Agricultural Training Center (UTEM), din Turcia prezinta „ First Results of the Functional Analysis Study of Turkish Dairy Sector Employees”.
Incepand cu ora 17 au loc discutii libere pe aceasta tema. Lucrarile intalnirii din 29.10.2013 se incheie la ora 19,00 cu un dineu oficial.
October 30, 2013
Ziua de azi, 30.10.2013 incepe cu vizitarea unei fabrici de lapte din localitatea Mierlau, judetul Bihor, si anume S.C. Campeneii Prest, fabrica care proceseaza laptele din aceasta zona a judetului, respectiv capacitatea de prelucrare fiind de 7000 l pe zi. D-na manager Nina Vancea prezinta informatii legate de inceputul functionarii fabricii, in anul 1996, precum si despre obtinerea unei finantari prin fonduri europene care a permis modernizarea acesteia. Dupa echiparea vizitatorilor cu echipament de protectie, incepe vizita propriu-zisa, de la sala de receptie a laptelui, sala pentru pasteurizare, linia de imbuteliere a produselor din lapte proaspat, sala de preparare a branzeturilor, precum si sala care gazduieste echipamentul utilizat pentru spalarea intregii instalatii folosite la procesarea laptelui.
Pe parcursul vizitei membrii delegatiilor participante, in special reprezentatul delegatiei germane – d-nul Rudiger Wolf, au adresat intrebari referitoare la provenienta laptelui, modul in care acesta este colectat de la fermieri si transportat pana la fabrica, conditii de colectare (numar total de germeni si de celule somatice acceptat per litru), pretul de achizitie al laptelui care este platit fermierilor, precum si la piata de desfacere a produselor. D-na manager, precum si medicul veterinar al institutiei au incercat sa raspunda tuturor intrebarilor adresate de participanti.
La sfarsitul vizitei reprezentantii gazdelor au organizat pentru vizitatori o degustare a produselor procesate (lapte proaspat, lapte batut, sana, kefir, smantana, iaurt, cascaval, branza telemea, branza dulce).
Pe parcursul vizitei delegatiile au fost insotite de reprezentantii presei, atat a celei scrise (Jurnal bihorean), cat si ai televiziunilor (Digi 24 TV si Pro TV).
Incepand cu ora 14,00 la sediul Directiei pentru Agricultura Bihor, are loc sesiunea de dupa-amiaza a zilei a doua, care debuteaza cu prezentarea “Holistic Review of Functional Analysis Studies Conducted in Different locations-Common Points or Grounds”, d-nul Rudiger Wolf accentuand faptul ca exista asemanari si diferente intre standardele ocupationale din cele 3 tari participante, D-nul Popovici subliniaza existenta unor asemanari intre fermele din Romania si Turcia, si faptul ca diferentele fata de Germania se datoreaza dotarilor tehnologice si nivelului educational ridicat. D-nul Wolf insista asupra rolului deosebit de important al fermierilor in productia de lapte si precizeaza faptul ca intalnirile urmatoare din cadrul proiectului vor permite stabilirea unor puncte de vedere comune referitoare la standardele ocupationale, sarcinile principale ale angajatilor si educatia necesara pentru indeplinirea acestora.
Se stabileste data pentru urmatoarea intalnire, perioada, tema intalnirii uzrmatoare din cadrul proiectului care va avea loc la Hamburg, d-nul Bulent Sezer propunand ca fiecare tara participanta sa discute rezultatele celorlate tari participante si sa prezinte opiniile unor experti din domeniu.
Urmeaza inchiderea lucrarilor sesiunii din Romania, etapa finala fiind feedback-ul din partea invitatilor cu privire la materialele si discutiile existente de-a lungul intalnirii, impresii, ce a fost bine, ce ar trebui imbunatatit.