PESTA MICILOR RUMEGĂTOARE

 

Simptomele bolii

 

          Pesta micilor rumegătoare (PMR) este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, țara noastră având statut de țară liberă PMR.

          PMR este caracterizată prin febră, scurgeri oculo-nazale, stomatită, diaree, pneumonie.

          Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.

          Transmiterea infecției se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv și puțin probabil indirect, având în vedere rezistența scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene.

          Evoluția bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni și ulcere la nivelul mucoasei digestive și a căilor respiratorii. În Bulgaria evoluează forma ușor atipică.

 

 

Principalele măsuri de prevenire a bolii

 

- Achiziționarea de animale susceptibile (ovine, caprine) numai cu documente sanitar-veterinare;

- Să prenotifice DSVSA județeană orice achiziție de ovine sau caprine din zonele din Bulgaria neafectate de PMR;

- Obligația notificării medicului veterinar oricând observă modificări de comportament , îmbolnăviri sau moarte.

 

 

Măsuri în caz de apariție a bolii

 

          În caz de apariție a bolii în țară se aplică prevederile Directivei Consiliului 92/119/EEC de stabilire a măsurilor comunitare generale de combatere a unor boli la animale, precum și a măsurilor specifice împotriva bolii veziculoase a porcului care cuprind printre altele: izolarea animalelor, stabilirea zonelor de protecție și supraveghere, restricții de mișcare a animalelor, stamping-out, operațiunile de curățare și dezinfecție. Vaccinarea se aplică doar în situații grave, cu aprobarea CE. 

          Primul focar de PMR din UE a fost confirmat în Bulgaria, în data de 23 iunie a acestui an. A urmat confirmarea altor 6 noi focare în 28 iunie, 9 iulie și 18 iulie. Totodată au fost confirmate alte 94 de animale seropozitive în zona de 20 de km în jurul satelor afectate în baza supravegherii realizate de autoritățile veterinare bulgare.