Pentru informarea operatorilor economici cu privire la facilitățile prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului 99/2022

 

 

DIRECȚIA PENTRU AGRICULTURĂ A JUDEȚULUI BIHOR

Pentru informarea operatorilor economici cu privire la facilitățile prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului 99/2022, vă transmitem următoarele precizări :

Se estimează că, în urmatoarea perioada, va începe derularea celor doua Subprograme prevăzute în OUG 99/2022 cu modificările si completările ulterioare, prin care, se acordă ajutor de stat operatorilor economici care desfășoară activități economice in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorul alimentar.

BENEFICIARII pot fi:

  1. Subprogramul AGRO IMM INVEST - operatorii înființați în baza legislației in vigoare, și care desfășoară activități economice si/sau agricole astfel:
  2. Subprogramul RURAL INVEST - operatori economici constituiți conform Legii 31/1990, fermierii definiți conform art. 4 din Regulamentul (UE) 1307/2013, Legii 36/1991, Legii 1/2005, Legii 566/2004, OUG 44/2008, OUG 26/2000, care desfășoară activitate în domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Legii 31/1990,OUG 44/2008,Legii 1/2005,OUG 6/2011,fermierii definiți la art. 4 din REG (CE) 1307/2013, Legii 346/2004, Legii 287/2009, Legii 36/1991 și Legii 566/2004.

AJUTORUL DE STAT se acorda până la 31 dec 2022 și constă în:

a) ajutor de stat sub formă de grant și garanții pentru împrumuturi în cadrul Subprogramului AGRO IMM INVEST, constând în:

  • acordarea unei garanții de stat în proporție de maxim 90 % din valoarea creditului grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare aferent garanției acordate pe toată durata de valabilitate a garanției , dar nu mai mult de echivalentul în lei a 500.000 euro pe întreprindere, respectiv 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, respectiv echivalentul în lei a 75.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul pescuitului și acvaculturii;
  • ajutor de stat sub formă de grant și garanții pentru împrumuturi în cadrul Subprogramului RURAL INVEST, astfel:
  • acordarea unei garanții de stat in proporție de 90% din valoarea creditului grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de garantare aferent garanției acordate pe toata perioada de valabilitate a acesteia și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit acordate pe o perioada de 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 500.000 euro pe întreprindere, respectiv echivalentul in lei a 62.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, respectiv echivalentul în lei a 75.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului si acvaculturii;
  • se încadrează in Normele de Creditare ale finanțatorilor și cele de garantare ale FGCR;
  • nu figurează cu credite restante;
  • sunt încadrate de către instituțiile finanțatoare în categoria de risc A, B, C   în raportarea la CRC;
  • nu au deschisă procedura insolventei;
  • nu înregistrează obligații fiscal restante;
  • prezintă garanții colaterale.

Creditele/liniile de credit pot fi utilizate pentru realizarea de investiții sau pentru capitalul de lucru.

Valoarea maximă a fiecărei finanțări (credite/linii de credite) acordate unui beneficiar, nu poate depăși 5 milioane lei pentru cele destinate finanțării capitalului de lucru, respectiv 10 milioane lei pentru creditele de investiții. Excepție fac beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii, pentru care valoarea maximă a finanțării nu poate depăși 5 milioane lei.

Valoarea maximă cumulată a unei finanțări garantate de stat ,care poate fi acordata unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăși 15 milioane lei respectiv 5 milioane lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii.

Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni în cazul creditelor de investiții, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru durata maxima este de 36 de luni, fără posibilitate de prelungire, urmând ca în ultimele 12 luni de valabilitate a garanției ,rambursarea creditului să se facă în rate lunare sau trimestriale.

Durata garanției aprobate, nu poate depăși 6 ani pentru beneficiarii schemelor de ajutor de stat.

CRITERII DE ELIGIBILITATE pentru beneficiarii schemelor de ajutor de stat:

În cazul creditelor/liniilor de credite pentru capital de lucru eventualele obligații restante se pot achita din credit. In cazul creditelor pentru investiții, dacă acestea există, beneficiarul trebuie să facă dovada achitării înainte de solicitarea de garantare.

În cazul creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, împreuna cu garanția de stat se va constitui și ipoteca legala mobiliară asupra tuturor soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiar la instituția de credit. În cazul creditelor pentru investiții valoarea de piața a activelor aduse în garanție trebuie să fie mai mare sau cel puțin egală cu valoarea finanțării.

            

FLUXUL OPERATIONAL

FGCR și FNGCIMM vor publica pe site-ul lor următoarele:

  1. textul integral al schemei de ajutor de stat, perioada în care se pot înregistra cereri, bugetul anual, data epuizării bugetului alocat, precum forma și conținutul documentelor necesare pentru accesarea acestuia;
  2. lista cu instituțiile de credit participante la derularea Subprogramelor.