Autoritatea Nationala Fitosanitara

COMUNICAT DE PRESĂ                preluat de pewww.madr.ro 10.04.2017

În combaterea agenţilor de dăunare din culturile agricole o importanţă deosebită o are în primul rând evaluarea stării fitosanitare a culturilor. În baza evaluării făcute, corelată cu condiţiile climatice existente, faza fenologică a plantelor şi biologia agenţilor de dăunare identificaţi, se stabileşte schema de tratament si momentul aplicării, informează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Tratamentele foliare ale culturilor agricole au un rol însemnat în dezvoltarea plantelor, deoarece contaminarea acestora determină încetinirea proceselor metabolice ale plantei şi în cele din urma scăderea cantitativa şi calitativa a producţiei.

Se recomandă efectuarea de tratamente preventive in scopul reducerii surselor de infecţie şi pentru evitarea pierderilor economice.

În pomicultură la speciile seminţoase (măr, păr, etc.) la această dată se recomandă efectuarea tratamentelor pentru combaterea: foculului bacterian (Erwinia amylovora), rapanului (Venturia inaequalis), fainarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilinia fructigena), gargaritei florilor de măr (Anthonomus pomorum) , iar pentru speciile samburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, etc.) se recomanda tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilinia laxa), deformarii frunzelor (Taphrina deformans), etc.

Fluctuaţiile de temperatură, umiditatea relativă a aerului, roua, densitatea mărită a plantelor/m2, fertilizarea excesivă cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizează apariţia bolilor foliare în culturile de cereale păioase.

Astfel, la cerealele păioase (grâu, orz, etc.) recomandăm tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si dăunătorilor (afide, ploşniţa cerealelor-adulţi hibernanţi).

La rapiţă se vor efectua tratamente pentru combaterea urmatorilor dăunători: gândacul lucios (Meligethes aeneus), gărgăriţa tulpinilor (Ceuthorhynchus napi), etc.

IMPORTANT

Culturile înfiinţate cu seminţe tratate cu neonicotinoide sunt intens monitorizate, luându-se toate măsurile pentru eliminarea oricăror riscuri care să afecteze familiile de albine şi mediul înconjurător.

Sămânţa tratată se va utiliza numai în zonele şi pe suprafeţele cu infestare foarte puternică a dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis, Agriotes spp. Phyllotreta spp. şi Phylloides spp;

Parcelele însămânţate cu sămânţă tratată vor fi marcate cu plăcuţe de avertizare.

Însămânţarea se va efectua cu semănători dotate cu echipamente care să asigure reducerea riscului (deflectoare), respectând buna practică agricolă.

După însămânţare, în momentul controlului, nu trebuie să se depisteze sămânţă tratată neincorporată în sol.

Pentru efectuarea tratamentelor se vor utiliza numai produse de protecţie a plantelor omologate în România, pentru cultura, agentul de dăunare si doza pentru care au fost omologate. Toate produsele omologate se găsesc în baza de date PEST-EXPERT, care poate fi accesata pe link-ul: www.madr.ro, Secţiunea Fitosanitar

ACCESAREA PROGRAMULUI PESTEXPERT

         Paşii de urmat: - Fitosanitar: http://www.madr.ro/ro/fitosanitar.html

             - Adrese web (josul paginii): https://aloe.anfdf.ro/

                                     - “Continue to this website (not recommended).

Se completează căsuţele:

           utilizator:„guest”

            parola:„guest”

         Căutare

Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare judeţene emit buletine de prognoză şi avertizare care conţin recomandări privind efectuarea tratamentelor fitosanitare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor din culturile agricole.

Aceste buletine sunt difuzate către instituţiile locale şi fermieri, iar informaţiile conţinute de acestea pot fi solicitate de către toate persoanele interesate.

Înainte de începerea aplicării tratamentelor vă recomandăm să verificaţi dacă produsele care vor fi folosite sunt de calitate şi provin din ambalaje care au indicaţii clare privind conţinutul şi natura produselor de protecţie a plantelor.

Se va citi cu atenţie eticheta produsului utilizat.