Nota de informare

BULETINE DE AVERTIZARE

In scopul aplicării unor măsuri raţionale de combatere a agenţilor de dăunare (boli, dăunători) la timpul cel mai potrivit şi cu rezultatele cele mai bune, din anul 1963 în ţara noastrǎ funcţionează o reţea de prognoză şi avertizare în cadrul unităţilor fitosanitare, fiind coordonate metodologic de Laboratorul de Carantină Fitosanitară Bucureşti. Efectuarea tratamentelor fitosanitare la culturile agricole se fac la anumite praguri economice de dăunare (P.E.D) iar
Buletinele de avertizare sunt emise pentru fiecare categorie de cultură şi agenţi de dăunare .
Dorim să aducem în atenţia tuturor producătorilor agricoli că Laboratorul de Prognoză, Diagnoză, Avertizare prin Unitatea Fitosanitară din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor postează, pe site-ul instituţiei noastre www.directiaagricolabihor.ro, toate Buletinele de avertizare.

Astfel, datorită numeroaselor solicitări şi imposibilităţii de a răspunde fiecărui solicitant în parte, vă rugăm să accesaţi site-ul nostru www.directiaagricolabihor.ro, linkul – Avertizare boli, daunatori,  pentru a obţine toate informaţiile dorite.
 
Cu stimă.
Director executiv,
Dr. ing. Nicolae HODIŞAN

Compartimentul de presă şi relaţii publice
Ing. Luminiţa Măntăluţă

Comunicat de presa - atestare produse traditionale

PRIMELE ATESTATE PENTRU PRODUSE TRADIŢIONALE DIN JUDEŢUL BIHOR

La sfârşitul săptămânii trecute au fost înmânate primele atestate pentru produse tradiţionale din judeţul Bihor, conform noilor metodologii privind atestarea produselor tradiţionale prevăzute în Ordinul comun nr.724/1082/360/2013 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor, care stabileşte condiţiile şi criteriile de eligibilitate pentru produsele tradiţionale.
Astfel, vineri, 25.04.2014, într-un cadru festiv, la sediul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, domnul Chişe Florian a primit ATESTAT PRODUS TRADIŢIONAL pentru: Pălincă de gutui ,, Trămuţa”, Pălincă de mere ,, Trămuţa”,  Pălincă de pere ,, Trămuţa”,  Pălincă de caise ,, Trămuţa” şi Pălincă de prune ,, Trămuţa”, fabricate la unitatea de producţie din comuna Tulca, judeţul Bihor.
,, Mă bucură, în mod special, faptul că în judeţul Bihor se produce şi se comercializează legal produse cu mult controversata denumire de ,, pălincă”, brande care a fost dorit şi asupra căruia şi-a revendicat paternitatea şi alte zone geografice din ţară şi din ţara vecină.”
Pe această cale, aducem la cunoştiinţa celor care doresc să producă şi să comercializeze produse alimentare marcate cu sintagma ,, produs tradiţional” că pot depune la Direcţia pentru Agricultură Bihor, Caietul de Sarcini, conform ,,Ghidului de bune practice pentru  Atestarea Produselor Tradiţionale” împreună cu o cerere în acest sens iar atestatele eliberate anterior prezentului noului Ordin comun rămân valabile până la data 11.septembrie. 2014.
După acest termen utilizarea sintagmei de ,, produs tradiţional” fără a deţine atestat conform noii proceduri va fi sancţionată contravenţional conform legislaţiei în vigoare de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Bihor cu atribuţii de inspecţii de stat.

Director executiv
Dr.ing. Nicolae HODIŞAN

Compartimentul de presă şi relaţii publice
Ing.Măntăluţă Luminiţa

COMUNICAT DE PRESA - COMERCIALIZARE VIN DE MASA

COMERCIALIZARE VIN DE MASA

Dorim să aducem în atenţia viticultorilor, că în baza Legii viei si vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002  republicată, producătorii de vin au obligaţia de a comercializa vinul de masa in vrac numai in spatii autorizate de Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, care sa asigure mentinerea caracteristicelor fizico - chimice si organoleptice ale vinurilor.
Este interzisa comercializarea vinului de masa in vrac in piete, targuri, oboare, pe marginea soselelor, in spatii improrii comercializarii.
Vinurilor proprii consumului uman direct tebuie sa prezinte in momentul vanzarii catre consumatori, caracteristici organoleptice si fizico – chimice specifice categorie de calitate, tipului si originii produselor, care trebuie sa reiasa dintr-un buletin de analiza emis da catre un  laborator autorizat si care trebuie sa insoteasca lotul de vin supus comercializarii.
Comercializarea vinurilor de masa in vrac falsificate, substituite sau cu parametri fizico – chimice si caracteristici organoleptice care nu se incadreaza in limitele impuse de actele normative in vigoare atrage raspunderea directa a comerciantilor, contraventionala sau penala.
Precizăm că, viticultorii care comercializează vin de masa se pot adresa Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Oradea, str. Dimitrie Cantemir, nr. 24-26, tel: 0259416722 şi 0359418302, pentru obţinerea în mod gratuit a autorizatiei de comercializare a vinului in vrac.
Direcţia pentru Agricultură Bihor prin Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, va efectua controale drastice in perioada urmatoare privind modul de comercializare a vinului şi va aplica măsurile prevazute de legislaţia în vigoare prin aplicarea de sancţiuni contraventionale cu amendă cuprinsă intre 40.000 şi 100.000 lei.

Director executiv,
Dr. ing. Nicolae HODIŞAN

Compartimentul de presă şi relaţii publice
Ing. Luminiţa MĂNTĂLUŢĂ

COMUNICAT DE PRESA - ACTIUNI IN DOMENIUL FERTILIZANTILOR

ACTIUNI IN DOMENIUL FERTILIZANTILOR

De asemenea informam fermierii, ca in caz de suspiciuni asupra calitatii si conformitatii ingrasamintelor chimice achizitionate, vor sesiza Directia pentru Agricultura Bihor si vor fi informati asupra posibilitatii de verificare a conformitatii produselor utilizate, din punct de vedere al compozitiei acestora, prin prelevarea de probe de catre inspectorii desemnati, esantionarea si transmiterea acestora catre laboratoarele oficiale notificate in acest sens.  (e-mail:, tel. 0259.416.722, fax:0259.417.976)

 

Director executiv,
Dr. ing. Nicolae HODIŞAN

 

Compartimentul de presă şi relaţii publice
Ing. Luminiţa MĂNTĂLUŢĂ