Un nou logo,, reteta consacrata"

COMUNICAT DE PRESĂ

UN NOU LOGO,, REŢETĂ CONSACRATĂ” PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE    

            

         Conform Ordinului nr. 394/2014 operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, respectiv acele produse alimentare fabricate cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a prezentului ordin, se pot înregistra în Registrul naţional al reţetelor consacrate, denumit în continuare R.N.R.C. Înregistrarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti este voluntară.

           Pe această cale, aducem la cunoştiinţa celor care doresc să producă şi să comercializeze produse alimentare marcate cu logoul ,, reţetă consacrată” că pot depune la Direcţia pentru Agricultură Bihor, următoarele documente, în trei exemplare:

a) opis cu documentele depuse;

b) cererea-tip pentru înregistrare în R.N.R.C., pe cod categorie şi cod produs, prevăzută în anexa nr. 1;

c) dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată românească este autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

d) contractul de prestări de servicii cu un laborator autorizat, de terţă parte;

e) reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei;

f) schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei;

g) capacitatea de producţie a produsului obţinut conform unei reţete consacrate, exprimată în kg/l/zi;

h) certificatul de înmatriculare la registrul comerţului;

i) actul de identitate al solicitantului sau al persoanei împuternicite, în copie.

         Folosirea logoului reţetei consacrate fără respectarea condiţiilor prevăzute în prezentul ordin se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Bihor cu atribuţii de inspecţii de stat.

           Toţi cei care doresc informaţii suplimentare sunt rugaţi să se adreseze prin e-mail la adresa dadr.bh@madr.ro sau la numărul de telefon 0259/416722, persoana de contact ing. Lucia Budiuri.

Director executiv

Dr.ing. Nicolae HODIŞAN

Compartimentul de presă şi relaţii publice

Ing.Măntăluţă Luminiţa

Comunicat MADR

Comunicat de presa

CONTROLUL REZIDUURILOR DE PESTICIDE - 2014

 

De la inceputul anului 2014 până la această dată , inspectorii poliţiei fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, au prelevat de pe raza judeţului Bihor un număr de 21 probe din grupa legume şi fructe din producţie internă, (ciuperci, ceapă verde, ridichi, salată verde, grâu, porumb, mazăre verde, dovlecel, tomate, fasole verde, caise, ardei, cireşe, prune vinete, pere) pentru monitorizarea reziduurilor de pesticide conform Notei MADR nr. 159304/31.01.2014, în cooncordanţă cu Regulamentul Comunităţii Europene nr. 396/2005 şi a Planului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide în fructe, legume şi cereale.
Probe au fost prelevate din pieţe, depozitele producătorilor en – gros, supermarketuri şi producători agricoli, acestea fiind trimise pentru analiză la Laboratorul Zonal pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Mureş. Analiza s-a realizat pentru un număr de 26 de substanţe active din produsele de protecţia plantelor utilizate în tratamentele fitosanitare cu ajutorul unei metode multireziduale.

Rezultatele buletinelor de analiză primite, nu au semnalat depăşiri ale limitelor maxim admise pentru pesticidele urmărite.

Pâna la sfârşitul anului anul 2014, conform Planului Naţional de Monitorizare aprobat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi remis în teritoriu, în judeţul Bihor se vor mai preleva încă 19 de probe ( fructe, legume şi cereale) din producţia autohtonă, cheltuielile fiind suportate din bugetul Ministerului Agriculturii.


Director executiv
Dr. Ing. Nicolae Hodişan

NOTĂ DE INFORMARE

AJUTOR UE DATORAT EMBARGOULUI IMPUS DE FEDERAŢIA RUSĂ

Urmare a embargoului Federaţiei Ruse impus produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a propus măsuri prin care se acordă despăgubiri din fonduri UE pentru producătorii din sectorul fructe şi legume.

Măsurile au caracter retroactiv, se aplică începând cu 18 august 2014 până la 30 noiembrie 2014, iar produsele vizate sunt: tomatele, morcovii, ardeii, varza albă, conopidă, castraveţii( inclusiv cornişorii), ciupercile, merele,perele, fructele roşii, strugurii de masă şi kiwi.

Măsurile propuse pentru care se acordă asistenţă financiară excepţională temporară din fonduri UE sunt:
- retragerile de piaţă pentru distribuţie gratuită şi alte destinaţii;
- recoltarea înainte de coacere şi nerecoltare.

Beneficiarii sunt organizaţiile de producătorii şi producători de fructe şi legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători.

Organizaţiile de producători notifică la APIA fiecare operaţiune de retragere pe care intenţionează să o efectueze, notificare care trebuie să conţină:

- lista produselor supuse intervenţiei şi principalele caracteristici ale acestora din punctul de vedere al standardelor de comercializare;
- o estimare a cantităţii pentru fiecare produs în cauză;      
- destinaţia prevăzută a acestora;
- locul în care produsele retrase de pe piaţă pot fi supuse controalelor;
- certificat care atestă conformitatea produselor retrase cu standardele de comercializare.

Producătorii de fructe şi legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producătorii, pentru realizarea operaţiunilor de retragere de pe piaţă, de nerecoltare şi de recoltare înainte de coacere, pot accesa acest ajutor astfel:

-  fie semnează un contract cu o organizaţie de producători recunoscută (ajutorul financiar este plătit acestor producători de către organizaţia care a încheiat cu aceştia un asemenea contract),
-  fie pot transmite notificarea direct la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (din motive justificate care privesc gradul limitat de organizare al producătorilor din sectorul fructe şi legume).

Cerinţele minime pentru retragerea de produse sunt:

- să fie întregi;
- sănătoase, se exclude produsele afectate de putregai sau alterate astfel încât devin impropii pentru consum;
- curate, lipsite de materii străine vizibile;
- lipsite de dăunători şi de daune cauzate de dăunători;
- fără umezeală externă anormală ;
- fără miros şi/sau gust străin.
       

Director executiv,
Dr. ing. Nicolae HODIŞAN
Compartimentul de presă şi relaţii publice
Ing. Luminiţa Măntăluţă